Aydınlatma oranları Kılavuzu: Portrelerinizi nasıl oluşturacaksınız

Aydınlatma oranları Kılavuzu: Portrelerinizi nasıl oluşturacaksınız

Aydınlatma oranları Kılavuzu: Portrelerinizi nasıl oluşturacaksınız

İstediğiniz portreler için ileri seviyede aydınlatma oranları mı?

Doğru yere geldiniz. 

Çünkü bu makalede, aşağıdakiler de dahil olmak üzere şaşırtıcı portreler için aydınlatma oranları hakkında bilmeniz gereken her şeyi paylaşacağım:

  • Aydınlatma oranları nelerdir
  • Portre fotoğrafçılığı için temel oranlar
  • Oranları kullanmak için ipuçları

(Ve çok daha fazlası!)

Yani bir portre fotoğrafçılığı ustası olmak istiyorsanız, o zaman başlayalım.

aydınlatma oranları portre fotoğrafçılığıFotoğrafçılıkta aydınlatma oranı nedir?

Bir matematik terimi olarak, bir oran bir şeyin diğerine karşılaştırılmasıdır.

Bu nedenle, aydınlatma oranlarını hesaplarken, ışığın üzerine düşen ışığı ölçün veya yüzün yanını vurgulayın ve yüzün gölge tarafına düşen ışıkla karşılaştırın. 

Örneğin, portrenizin arka ışık tarafına iki kat daha fazla ışık düşerse, aydınlatma oranı 2:1 olacaktır. Portrenizin vurgu tarafına düşen dört kat daha fazla ışık varsa, aydınlatma oranı 4:1 olacaktır.

Ama ışığı tam olarak nasıl ölçüyorsunuz? 

Bunu kameranızdaki dahili bir metre ile yapabilmenize rağmen ,taşınabilir bir olay ışık sayacını kullanmak çok daha kolay ve daha doğrudur . Gördüğünüz gibi, kamera içi sayacınız, nesnenizden yansıyan ışığın bir ölçümünü alırken, bir el sayacı, nesnenize düşen ışık miktarını ölçebilir ve bu nedenle size daha doğru bir değer verir.

Aydınlatma oranları: anahtar kavramlar

Aydınlatma oranlarını doğru bir şekilde ölçmek ve anlamak için birkaç şeyi bilmeniz gerekir. 

İlk olarak, ışık f-stopları ile ölçülür. Kameranızdaki diyafram kadranı genellikle 1/3 duraklık artışlarla artar, ancak diyafram için tam duraklar f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32 vb. 

(Tüm sayıları hatırlamanın basit bir yolu, f/1 ve f/1.4'ü ezberlemektir; diğer tüm çiftler bunlardan birkaç yuvarlanır.)

Ayrıca, deklanşör hızlarının da 1s, ½s, ¼s, 1/8s, 1/15s, 1/30s, 1/60s, 1/125s, 1/250s, 1/500s, 1/1000s, vb. Obtüratör hızının tam duraklarının hatırlanması daha kolaydır, çünkü bunlar genellikle iki katına çıkar (1/8 ila 1/15 saniye gibi birkaç yuvarlama örneği ile).

Son olarak , her tam durağın, bir öncekine kıyasla ışık miktarının iki katı (veya aşağı veya yukarı gidip gitmediğinize bağlı olarak yarısı) olduğunu bilin. 

Örneğin, f/4'te çekim yapıyorsanız ve f/5.6'da çekim yapmak istiyorsanız, eşdeğer bir pozlama elde etmek için ışık miktarını iki katına çıkarmanız gerekir (bir tane daha tam ışık durmasına ihtiyacınız olacaktır). Diyaframınızı 2 durak daraltmak istiyorsanız, 2×2 veya 4 kat daha fazla ışık eklemeniz gerekir. Benzer şekilde, 3 durak 8 kat daha fazla ışığa (2x2x2) karşılık gelir.

Bunu bilerek, oranların nasıl oluşturulacağını ve ölçüleceğini anlayabilirsiniz. Bir sonraki fotoğraf serisinde, dört farklı aydınlatma oranını ve nasıl elde edildiğini göstereceğim.

1: 1 oranı

1: 1 aydınlatma oranı

1: 1 oranı bile aydınlatmadır.

Başka bir deyişle, yüzün her iki tarafındaki sayaç okumalarında fark yoktur. Yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi, 1: 1 aydınlatma çok düzdür ve birkaç farklı şekilde elde edilebilir. 

İlk olarak, dolgu flaşını kullanabilir ve flaşı ana ışık kaynağına eşit hale getirebilirsiniz. Bu, biraz pratik yapana kadar elde etmek daha zordur ve çoğu zaman ışığı flaşla bastırırsınız. 

İkincisi, bir reflektör kullanabilirsiniz . Konuya çok yakın olması gerekecek ve amaç, konunun yüzündeki tüm gölgeleri ortadan kaldırmaktır.

Bu 1: 1 oranıdır ve görsel olarak görmek ve tanımak oldukça kolaydır.

2: 1 oranı

2: 1 aydınlatma oranı portre fotoğrafçılığı

Sayıların önerdiği gibi, bir Taraf diğerine kıyasla iki kat daha fazla ışığa sahip olduğunda 2:1 oranı oluşur.

Bu yüzden bunu ve f-stopları hakkında bildiklerinizi bilerek, bu aydınlatma oranını ayarlayabiliriz.

İlk olarak, Nesnenizi fotoğraflayacağınız ışığa koyun. 

Bir ışık ölçer kullanarak, yüzlerinin ışık kaynağına en yakın tarafına düşen ışığı ölçün (yani, vurgu tarafı). Bunun F/8 olduğunu varsayalım. (Tutarlılığı korumak için tüm ölçümlerde deklanşör hızınızı aynı tutun.) 

Daha sonra reflektörünüzü getirin ve ışık sayacını tekrar kullanın, ancak bu sefer ışık kaynağından daha uzak olan öznenin yüzünün yanına düşen ışığı ölçün (bundan sonra, bu gölge tarafı olarak adlandırılacaktır).

Not: bir el sayacı kullanıyorsanız, nesnenizin diğer tarafından gelen aşırı ışıktan koruduğunuzdan emin olun. Eğer reflektör yakın gölge tarafı ölçüm yapıyorsanız ibrenin Kalkan yani ana ışık kaynağı onu vurmak değil.

Şimdi, vurgu tarafınızın f/8 okuması olduğunu biliyorsunuz. 2: 1 aydınlatma oranına ulaşmak için, sayacınızın gölge tarafında f/5.6 (bir durak daha az ışık) okumasını sağlamanız gerekir. Bu nedenle, sayaç f/5.6'ya yerleşene kadar reflektör mesafesini ayarlayın.

Ayrıca, yukarıdaki görüntüyü incelemeye ve vurgulamadan yüzün gölge tarafına kadar kontrast aralığını tanımaya yardımcı olabilir. Kurnazca, ama onu görebilmelisin.

4: 1 oranı

4: 1 aydınlatma oranı portre fotoğrafçılığı


4:1 oranı çift a 2: 1 oranıdır. Yani eğer 2: 1 iki kat daha fazla ışığa sahipse-ya da bir durak-4:1 oranı ne kadar ışık gerektirir? 

Cevap dört kat daha fazla ışıktır (2×2),Bu da vurgulama tarafından yüzün gölge tarafına 2 duraklık bir farktır.

Uygun fiyatlı bir ışık sınıfı öğretiyorum ve speedlights'a geçmeden önce her zaman doğal ışıkla çalışmanızı tavsiye ederim . Mevcut veya doğal ışık ve bir reflektör ile, aydınlatmayı öğrenmek ve uygulamak çok daha kolaydır, çünkü değişiklik yaparken ne olduğunu görebilirsiniz (WYSIWYG). Aslında bir fotoğraf çekmeden göremediğiniz için flaşı tahmin etmek daha zordur.

Yani ana ışığımız (pencere) hala f / 8'de ise, 4:1 oranına ulaşmak için dolgu ışığımızın/reflektörümüzün (veya gölge tarafının) değeri ne olmalıdır? Adımları tekrar yapalım: f/8>f / 5.6> > f / 4. 

Bu nedenle, f/8'den küçük iki durak f/4'tür (ve bu, 4:1 oranı oluşturmak için istenen ölçümdür). Yukarıdaki fotoğrafa bakın ve 2: 1 görüntüsüyle karşılaştırın; gölge tarafının nasıl koyulaştığını görüyor musunuz?

8: 1 oranı

8: 1 aydınlatma oranı

Bakacağımız son oran 8: 1. 

8: 1 oranı, gölge tarafına kıyasla yüzün vurgu tarafında 8 kat daha fazla ışık veya 3 durak gerektirir.

Yukarıdaki resimde de görebileceğiniz gibi, 8:1 aydınlatma oldukça dramatiktir ve 8:1'den büyük herhangi bir şey yüzün gölge tarafında çok fazla ayrıntı tutmaz. 

Aslında, baskılar maksimum 4-6 durak kontrast aralığına sahiptir, bu nedenle yüzün bir tarafının aşırı pozlanmasını veya gölgelerin saf siyah olmasını istemiyorsanız, aydınlatma oranlarınızı 8:1 veya daha küçük tutmanızı öneririm.

Bir 8:1 oranının oluşturulması biraz zor olabilir. Gölge tarafına siyahlar eklemek için daha sert aydınlatmaya ve muhtemelen siyah bir reflektöre ihtiyacınız olabilir (ışığı yansıtmak yerine). 

Yukarıdaki gibi hesaplıyoruz:4: 1 ışığın 4 katı ise, 8: 1 ışığın 8 katı veya 3 durak olacaktır. 

Yani eğer hala vurgulama tarafımızda f / 8'deysek, gölge tarafımızı okumalıyız: f/8>f/5.6>>f/4>>>f/2.8. 

Aydınlatma oranları nasıl kullanılır

Şimdi bu oran bilgisine sahip olduğumuza göre, onu kullanalım! Unutmayın: oran portrenizin başarısına katkıda bulunabilir veya onu mahvedebilir. 

Örnek görüntülere tekrar bakarsanız, görüntünün ruh halinin oran ile nasıl değiştiğine dikkat edin. Daha yüksek oranların daha fazla drama ve güç yarattığına dikkat edin. Daha düşük oranların daha yumuşak ve daha masum olduğuna dikkat edin.

Genellikle 2:1 ile 4:1 arasında bir yerde çoğu portre için yaygın olarak kullanılan orandır. Yüzünde üç boyutluluk yaratmak için yeterlidir, ancak çekici olmayan, derin gölgeler yaratmak için çok fazla değildir. Ben şahsen 3:1 oranını (1.5 durak) veya 4:1 oranını kendim seviyorum.

Bir çocuk veya bebek için, genellikle daha düşük bir oran istersiniz, çünkü daha yumuşak sonuç konuyla iyi gider. Ancak yıpranmış, buruşuk bir cilde ve dağınık bıyıklara sahip grizzled eski bir kovboy, 4:1 veya 8:1 aydınlatma ile çok daha iyi görünüyor. Niçin? Daha kaba, daha sert ve artan kontrastla başa çıkabilir, ayrıca görünümü için de uygundur.

Bir el sayacına sahip olmamaktan endişe ediyorsanız, mutlaka dışarı çıkıp bir tane satın almanız gerekmez. Bunu sadece stüdyo aydınlatmasına girmeyi planlıyorsanız yapmanızı öneririm. Aksi takdirde, sadece farklı oranlar arasındaki farkı görmek için pratik yapın (bu yüzden doğal ışık öneriyorum) ve eğer mükemmel bir 4:1 veya 8:1 ya da başka bir şey değilse, o zaman önemli değil. Sadece ne zaman çok güçlü olduğunu ve ne zaman yaratmak istediğiniz etki için çok zayıf olduğunu tanımayı öğrenin.

İşte işteki oranların başka bir örneği. Bunların hiçbiri doğru ya da yanlış değil, ama konu için en uygun oran hangisidir? Bu kısmı çözün ve oyunun önünde olacaksınız!

bir reflektör olmadan headshot

İlk çekimimde reflektör yoktu ve gölgeleri çok karanlık ve genel portreyi çok kontrastlı buldum. Bu yüzden bir sonraki çekim için bir reflektör getirdim.

bir reflektör ile headshot

Bu, çektiğim ikinci görüntü, bu sefer gümüş bir reflektörle. Oranın neredeyse 1:1 olduğunu buldum ve bir erkeğin portresi için biraz daha drama istedim.

beyaz reflektörlü headshot

Bu son görüntü için beyaz bir reflektöre geçtim ve mutlu olduğum bir oran elde etmek için biraz destekledim.

Not: bu çekimler için konuğum B&H Photo Video'dan Gabriel Biderman'a teşekkür etmek istiyorum.

Aydınlatma oranı ipuçları

Artık aydınlatma oranının temellerini anladığınıza göre, fotoğraflarınızın daha iyi görünmesini sağlayacak bazı hızlı ipuçlarına bir göz atalım.

İlk olarak, konunuzu güneşten çıkarın. Parlak güneş ışığında çekim yapmak, oranlarınızı kontrol etmeyi neredeyse imkansız kılar, ayrıca ışık öznenin yüzünde arzu edilmez veya gurur duymaz. Mümkünse, dolaylı aydınlatmaya sahip bir pencereden doğal ışık kullanın (doğrudan güneş ışığı gelmez). Ve eğer güneş içeri akıyorsa, ışığı dağıtmak için şeffaf perdeler eklemeyi veya hatta beyaz bir çarşafı uzatmayı deneyin.

İkincisi, burada bazı aydınlatma oranı Başlangıç noktaları:

  • Bebekler ve küçük çocuklar için 1:1 veya 2:1 gibi daha düşük bir oran kullanın. Çocuklar o kadar hızlı hareket ederler ki, onları ışıkta tutmak ve doğru yöne bakmak son derece zordur ve ışık bile bu sorunu hafifletmeye yardımcı olur.
  • Kadınlar için 2:1 veya 3:1 gibi orta bir oran kullanın.
  • Erkekler ve iş portreleri için, 4:1 veya 6:1 gibi biraz daha güçlü bir oran kullanın.
  • Sanatçılar, gruplar ve diğer dramatik portreler için daha yüksek bir oran kullanın.

Son olarak, portrede oranların nasıl yapılacağına dair kararlı kurallar olmadığını unutmayın. Fotoğrafçılıktaki her şey gibi, teknikleri öğrenmek ve daha sonra kendi tarzınızı veya sesinizi denerken ve bulurken bunları öneri olarak kullanmaktır. 

Örneğin, göz alıcı bir film yıldızına 8:1 aydınlatma veya bir kömür madencisine 1:1 aydınlatma koyabilir misiniz? Mutlaka!